Sodium Lauryl Sulphate (SLS) en Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn oppervlakte actieve stoffen. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. Hiermee kun je dus je huid en haar reinigen.

Doordat SLS en SLES de oppervlakte spanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar.  SLS en SLES worden veel gebruikt omdat ze goedkoop zijn en dus enorm veel schuim opleveren. Want dat vinden wij nou eenmaal lekker. Herkenbaar? Een flinke dot schuim die gemaakt wordt wordt als je, je haar wast. Dat voelt heerlijk fris. 

Deze stoffen zijn dus reinigers, een zeep. Dit verwijdert vet en viezigheid. SLS is de meest harde en meest irriterende, uitdrogende. Het zou gebruikt kunnen worden om je auto schoon te maken. Zo sterk reinigt het. SLES werkt op dezelfde manier maar is net iets minder irriterend. Je vind ze in allerlei cosmetica producten, van tandpasta tot aan shampoo en douchegel.

SLS en SLES zijn zo slecht voor je huid en haar omdat ze naast vuil van bijvoorbeeld haarproducten, ook je natuurlijke vetten verwijderen. De natuurlijke vetten dienen als een barrière en dus als bescherming. Wanneer deze barrière wordt weggewassen, krijg je last van droog en vochtarm, haar en huid. 

 Dat wil niet zeggen dat iedereen standaard hinder ondervindt. Dit hangt ook af van de concentratie die in het product zit en of er terug vettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Wanneer je hoofdhuid trekkerig voelt of je haar droog aanvoelt, na het wassen, is de shampoo te sterk voor jou. Gebruik een product met SLES en SLS ziezo niet te vaak, niet te veel en spoel het goed uit.

Krullen haar is van nature al een stuk droger en gevoeliger dan stijl haar. Maar ook als jouw haar gekleurd is of je een gevoelige hoofdhuid hebt is het de moeite waars een sulfaatvrije shampoo te proberen. Deze shampoo’s reinigen op een mildere basis en laten jouw natuurlijke vetten en olieen met rust.  Ook blijft de verfkleur langer in je haren door het wassen met sulfaatvrije shampoo’s.

Heb jij krullen? Dan kun je ook zeker eens de ‘Curly girl’ methode volgen. Maar daar schrijf ik een andere keer weer over!

XOXO Mai-Lan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *